Kungsforsv. 416, Järbo
ecke@tallbo.se

Beatrice Jalkelöv Tallbostipendiat 2020 "Bild och objekt"

Jag håller på att djupdyka och se vad som är jag. För mig är konsten ett sätt att visa det man inte kan få fram i ord

I min arbetsprocess så vill jag utmana mitt material till dess yttersta gräns. Genom att bryta ner det, styra det, så letar jag ett uttryck som tar mig närmre det jag söker.


Det finns ett kaotiskt mörker som jag i min vardag undviker så gott jag kan, då min natur driver mig att skygga från det oförutsägbara, men som också väcker skräckblandad fascination och lockar till utforskande med konsten som medel.

Bladen representerar en slags växande oro, medan kroppen med den utsträckta handen agerar symbol för kvarvarande hopp och strävan
Jag har länge varit intresserad av att måla av tillstånd, sinnesstämningar och miljöer som inte är synligt för det mänskliga ögat. Såsom kontrasten mellan det mänskliga och det djuriska,
mellan vad som anses vara ”sunt” kontra ”sjukt” och vår relation till dekadens och psykisk
ohälsa


Närmast ofrivilligt dras jag till människan animaliska drifter, bortom hennes civiliserade fasad. Till tragedi och dekadens, situationer som utmanar mina gränser och blottlägger det paradoxalt vackra däri. Genom min konst vill jag avbilda det jag finner i dessa gråzoner
och förhoppningsvis finna förståelse och förankring.Källan till det som inspirerar mig står att finna i en djup motsättning i mitt väsen, mellan det inre barnet och en verklighet som slår dess oskuldsfulla världssyn i kras.

Mina tavlor karaktäriseras av kalla, diffusa färger utblandade till det yttersta med förtunning, olja m.m. medan mina tredimensionella konstverk förvränger former till en nästintill onaturlig grad. 


För mig finns det inget mer levande eller äkta än det som avbildas i sin sanna form, trots sina otäckheter. Jag finner en olustig trygghet i det, att verkligheten har sina mörka hörn som gömmer sig bakom en bild av stabilitet och värme.